Geneeskunde-student Julie tijdens haar coschappen op Curaçao

Kun je jezelf even voorstellen?

Ik ben Julie Bruinsma, 26 jaar. Ik studeer geneeskunde aan de RUG en ik ben nu voor 1 jaar coschappen aan het lopen in het CMC op Curaçao. De RUG heeft een relatie met het CMC waardoor er ongeveer om de maand coassistenten naar Curaçao komen om coschappen te lopen voor een jaar. Dit gaat via een loting (erg gewild natuurlijk!).

Waarom heb je besloten om (nog een keer) naar Curaçao te komen voor een langere tijd?

De andere betere keuzes waren Deventer en Zwolle, dus ik denk dat je op Curaçao dan een stuk lekkerder zit. Daarnaast zijn er natuurlijk veel meer factoren die mee hebben gespeeld. De ervaring in een buitenlands ziekenhuis en een andere cultuur, maar ook het wat meer vrije leven hier en natuurlijk het klimaat!

Hoe bevalt Curaçao?

Heerlijk. Er is een goede balans tussen werk en privé.. Na coschap gaan we vaak nog even ergens op het strand een drankje doen en in het weekend is er ook ontzettend veel te doen wat je in Nederland niet zo snel zou doen. Zoals bijvoorbeeld duiken, kitesurfen, strandjes, bootje varen etc.

Verliepen je voorbereidingen soepel? 

Ja, ik heb dus geluk gehad met de loting en daarna was het regelen prima te doen. We kregen een bestand met alle voorbereidingen. Het enige wat wel heel onduidelijk was, was het regelen van de VVR. Er stond nergens duidelijk hoe het precies ingevuld moest worden, dan is het handig om experts aan je zijde te hebben. 

Wat houdt je werk precies in?

Ik zit momenteel in mijn tweede jaar van mijn coschappen (5e jaar geneeskunde). Dit houdt in dat ik elke vier weken op een andere afdeling sta in het ziekenhuis (of huisarts). Dit is vijf dagen per de week. Hierbij loop je mee met een arts-assistent of een specialist. Ook krijg je vaak eigen patiënten. Dit wordt allemaal vanuit de RUG geregeld.

Hoe ziet jouw (werk)week er uit?

Dit hangt heel erg af van het coschap. Bij sommige coschappen begin je om 07:15 uur en bij sommige om 08:00 uur, en ook verschilt het wanneer je vrij bent per coschap. Meestal rond 17:00 uur. Woensdagmiddag bestaat uit onderwijs voor alle coassistenten (en soms ook huisartsen). Wat de invulling verder is hangt dus van het coschap af. Maar je krijgt meestal je eigen patiënten op de poli of op de afdeling die je dan zelf kan uitwerken en daarna kan bespreken met de arts-assistent of specialist. Daarnaast kan je ook assisteren op de OK (vaak tangen vasthouden, en als je geluk hebt een keer hechten haha). En bij elk coschap ongeveer moet je een presentatie geven in je laatste week.

Voelt het als vakantie als je vrij bent?

Nee, eigenlijk went het hier heel snel. Het blijft natuurlijk heerlijk dat je na zo’n dag nog even naar het strand kan met 28 graden, maar sta daar niet altijd even goed bij stil denk ik. Ik ga het denk ik wel enorm missen als ik weer in Nederland ben.

Heb je nog tips voor toekomstige reizigers naar Curaçao?

Mocht je een auto kopen, laat hem eerst even keuren en houd rekening met mogelijk onderhoud.

Wat zijn je toekomstplannen?

Eerst mijn studie afmaken in Utrecht en daarna eerst een paar jaar werken in het ziekenhuis en wie weet nog een jaartje hier werken!